Na de schilderwerken in huis bleven de plaatsen waar vroeger de ‘wandverlichting’ hing leeg. Buiten wat draden uit de muur en een schakelaar die ongebruikt bleef werden de voorheen gebruikte lampenfittings nooit terug gehangen.
Om die leegte aan de muur (en vooral omwille van het gebrek aan licht) op te vullen werden een aantal ideeën op papier gezet om eventueel zelf lampen te maken. Na talrijke ontwerpen en verschillende hersenspinsels koos ik uiteindelijk voor de eenvoud.
Die eenvoud vertaalt zich in een wandverlichting met onrechtstreekse verlichting. Tijdens het ontwerpen heb ik lang getwijfeld tussen boven of onderverlichting en in het finaal ontwerp werden beiden geïntegreerd.
Beide lampen zijn op hetzelfde circuit aangesloten en zijn dimbaar zodat ook met het effect en de sfeer van het licht kan gespeeld worden.
Door het feit dat er 2 spots per lamp voorzien zijn kan nog altijd geopteerd worden om 1 van beiden uit de fitting te halen. Zo kan er nog steeds gekozen worden tussen enkel boven- of onderverlichting. (Wens je ze afzonderlijk te kunnen bedienen, dan moeten er afzonderlijke circuits naar de lampen getrokken worden.)
Als lampenhouder werd geopteerd voor een bajonetfitting (GU21) met daarin halogeen spotjes.
De basis voor het armatuur is opgebouwd uit een rechthoekig plaatje en L profieltjes aan beiden zijden. Deze werden aan elkaar vastgemaakt met een aantal laspunten.
In het basisplaatje werd een gat geponst dat als doorvoer dient voor de elektriciteitsdraden.
Op het plaatje is een boutje gelast waaraan de aarding is aangesloten zodat ook dit in lijn is met de veiligheidsvoorschriften.
Voor het vastzetten van de fittings werden ijzeren plaatjes in S-vorm geplooid geplooid en vastgelast op de rugzijde. Op deze manier komen de lampen zelf iets naar voor te zitten en raken ze zowel de voor- als achterzijde van het armatuur niet. De lampenhouders zelf, werden met rivetten op deze plaatjes bevestigd.
In de zijkant van de L-profieltjes is draad getapt (M5) waardoor de voorzijde (lampenkap) eenvoudig kan vastgemaakt worden met 4 boutjes eens de rugplaat tegen de muur is bevestigd.
Voor de voorzijde van de lampenkap is gebruik gemaakt van een plaat waarop de zijkanten gemonteerd werden met behulp van een L profieltje (geplooid uit het zelfde materiaal).
Hier werden vier gaatjes in voorzien die overeenstemmen met de gaatjes in de rugzijde (muurbevestiging) om nadien de boutjes te kunnen aanbrengen.
Eens deze platen op de rugzijde bevestigd zijn ontstaat het effect dat het enkel de ‘plaat’ is die tegen de muur ‘zweeft’.
Het effect van een ‘lichtgevende’ plaat ontstaat door het feit dat de lampjes zelf niet zichtbaar zijn en volledig verhuld zijn binnen het armatuur.
Om de strakke platen met hun industriële look toch iets ‘organisch’ – ‘authentiek’ mee te geven werd de plaat licht geborsteld zonder alle kleurverschillen en oxidatie aanslagen weg te werken.
De stukken werden nadien behandeld met een donkere boenwas waardoor de kleurcontrasten meer tot hun recht komen. Door deze bewerking worden niet enkel de kleuren gefixeerd maar zijn de metalen onderdelen ook beschermd tegen verdere verkleuring en/of oxidatie.
Afmetingen – rugzijde : 160mm x 100mm x 2mm – voorzijde : 340mm x 210mm x 2mm – opstaande zijkanten : 160mm x 60mm
Door de lampen 60mm diep te maken raken de spots noch de onder- of bovenkant van de lamp en wordt er toch gewerkt met een minimale diepte zodat het effect van de ‘zwevende’ plaat behouden blijft.